Високо признание за ветерани от Втората световна война

На основание чл. 16, т. 5 от Устава на СВВБ Централният управителен съвет взе решение за удостояване със звание „Заслужил деятел на Съюза” петима ветерани от Втората световна война.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 197 Kb)

Съюзът на ветераните от войните отчете годината

На заседание на Централния управителен съвет на 1 декември 2017 г. бе отчетено свършеното през годината. Докладът прочете председателят на съюза доц. д-р Иван Сечанов. В него се отбелязва засилена активност на централно и местно ниво по всички направления на работа. Посочени са и някои проблеми, които са свързани най-вече с грижата от страна на държавата за здравното и социално положение на ветераните.

О Т Ч Е Т Е Н Д О К Л А Д на Съюза на ветераните от войните на България за периода 01.04.2017г. - 01.12.2017г.

1. Традиция стана през последните години провеждането на пленуми в края на годината за отчитане дейността на Съюза в изпълнение решенията на последния – 10 конгрес и приемане план за работа за следващата година.

2. Организационната дейност на Съюза ни пронизва всички останали дейности – социална, родолюбиво възпитание, международна, връзки с обществените организации и медиите и т.н. Цялостната работа в това отношение беше насочена за изпълнение решенията на последния 10 конгрес на СВВБ.

3. Военно-родолюбивата дейност през годината беше насочена да съхрани спомена за бойната ни слава, да изрази своята признателност към живите участници във Втората световна война и запали патриотизма в много млади сърца.

4. Отчетният период се характеризира със засилена активност и по отношение на социалната и здравна дейност. Акцентът беше върху подпомагането на ветераните в крайно тежко, здравословно и финансово състояние. Най-наболелият въпрос е осигуряването на хосписи за самотните и безпомощни хора.

5. Международна дейност. Съюзът на ветераните от войните на България е приет за член на Световната федерация на ветераните – FMAC през 1995г. и от тогава се включва активно в дейността ?.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 249 Kb)

Готов е проектът за годишния план на съюза

Основните задачи са свързани с изпълнение на решенията на Десетия конгрес на СВВБ, подобряване на здравното обслужване и социалната помощ на ветераните от войните, организиране и провеждане на мероприятията от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война, усъвършенстване работата на съюзните ръководства и организации за родолюбивото и военно-патриотичното възпитание на народа и подрастващото поколение, съхраняване на бойната ни слава и честване на 140 години от освобождението на България от турско робство и подобряване дейността на съюзните ръководства по проблемите на бъдещото развитие на СВВБ.


Проект за обсъждане на заседание на ЦУС на СВВБ на 01.12.2017г.

ПЛАН за дейността на Централния управителен съвет и Изпълнителното бюро на Съюза на ветераните от войните на България за 2018 г.

Основни задачи:

I. Изпълнение на решенията на Десетия конгрес на СВВБ.

II. Активна дейност за подобряване на здравното обслужване и социалната помощ на ветераните от войните.

III. Организиране и провеждане на мероприятията от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война

IV. Усъвършенстване работата на съюзните ръководства и организации за родолюбивото и военно-патриотичното възпитание на народа и подрастващото поколение, съхраняване на бойната ни слава и честване на 140 години от освобождението на България от турско робство.

V. Подобряване дейността на съюзните ръководства по проблемите на бъдещото развитие на СВВБ.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 458 Kb)

Представители на 9 държави събра архангелова задушница в с. Цапари

Те отдадоха чест и положиха венци и цветя на гробовете на 196 български воини от 15-и пехотен Ломски полк и 3-и пехотен Бдински полк, загинали преди сто години за Майка България.

Българското военно гробище край с. Цапари, Македония отново събра представители на армиите на воюващите страни през Първата световна война. На Архангелова (мъжка) задушница дойдоха военните дипломати, акредитирани в Скопие, на Великобритания, Гърция, Хърватия, Сърбия, Франция, Италия и САЩ. Те отдадоха чест и положиха венци и цветя на гробовете на 196 български воини от 15-и пехотен Ломски полк и 3-ти пехотен Бдински полк, загинали преди сто години за Майка България.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 290 Kb)

Героите не са забравени

Министърът на обраната награди фронтоваци участвали в Страцинско-Кумановска настъпателна операция. Командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев връчи отличията и изрази надежда, че на връх Стражин, Република Македония, скоро ще има знак, който да напомня за българската бойна слава.

Българското военно гробище край с. Цапари, Македония отново събра представители на армиите на воюващите страни през Първата световна война. На Архангелова (мъжка) задушница дойдоха военните дипломати, акредитирани в Скопие, на Великобритания, Гърция, Хърватия, Сърбия, Франция, Италия и САЩ. Те отдадоха чест и положиха венци и цветя на гробовете на 196 български воини от 15-и пехотен Ломски полк и 3-ти пехотен Бдински полк, загинали преди сто години за Майка България.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 364 Kb)

Проблемите на ветераните от войните остават нерешени

За пореден път бяха поставени и анализирани редица болезнени за ветераните от войните въпроси. Това стана на Регионалната среща за обмяна на опит на председателите и други представители на областните структури на Съюза на ветераните от войните от Югозападна България. Домакин на форума бе председателят на Софийската организация Любен Ризов.

В срещата участва подполковник Ивайло Цанев, началник на сектор „Човешки ресурси” в ЦВО. Той потвърди още веднъж готовността на военните окръжия да изпълняват споразумението за съвместна работа със Съюза. От своя страна участниците не скриха удовлетворението си от подкрепата, която получават в цялата страна от началниците и служителите на военните окръжия. Ветераните усещат грижа единствено от ЦВО, бе категоричен и заместник-председателят и главен секретар на Съюза на ветераните от войните капитан I ранг от запаса Марин Петков.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 327 Kb)

България призова за мир в целия свят

Международният ден на мира бе отбелязан на 21 септември в София пред Паметника на незнайния воин. За 33-и път на 21 септември по призива на ООН световната общност апелира за спиране на войните, въоръжените конфликти и терористичните актове. Това бяха и основните послания на тазгодишното честване, което бе организирано от Инициативен комитет под ръководството на председателите на дружеството за ООН в България и Съюза на ветераните от войните посланик Иван Гарвалов и доц. д-р Иван Сечанов.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 392 Kb)

Унгарски фотограф снима наши фронтоваци

Поредното впечатляващо събитие се проведе на 19 септември в Унгарския културен институт в София. Открита бе фотоизложбата на Бахгет Искандер „Духовното присъствие на Унгария в България”. Погледите на присъстващите бяха привлечени от снимка, от която гледат българските фронтоваци от Втората световна война с принос за освобождението на Унгария полковник от запаса Николай Георгиев, известен като Шмайзера и д-р Тодор Анастасов, който до последния си дъх преди няколко месеца бе почетен председател на Съюза на ветераните от войните на България. Заедно с д-р Йордан Бочков, председател на Българското самоуправление в град Кечкемет, Бахгет Искандер снима по-късно в Пловдив подполковник от запаса Борис Гърнев, който е заместник-председател на Областния управителен съвет на Съюза. Носител е на орден „За храброст”. Служил е в Осма батарея на 11-ти дивизионен артилерийски полк на 11-та македонска дивизия. Има 4 деца, 8 внука, 14 правнука и 3 праправнука.

Изложбата, която ще продължи до 16 октомври бе открита от Н.Пр. Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България и Надежда Павлова, член на УС на Фотографска академия и Тошо Дончев, писател, бивш директор на Унгарския културен институт. От името на четирите военно-патриотични съюза – СОСЗР, Съюз на ветераните от войните и Съюз на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, авторът на изложбата и участниците в проявата бяха приветствани от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

Ветерани благодариха на кмета на район „СЕРДИКА”

„Вие сте живата памет на нацията, можете да разчитате на нас.” Това каза кметът на столичния район „Сердика” Тодор Кръстев на срещата си с представители на Столичната организация на Съюза на ветераните от войните. Поводът бе желанието на фронтоваците да благодарят на кмета и неговия екип за оказаната помощ при неотдавнашното им посещение в с. Гюешево, където се поклониха пред паметта на 45 участници във Втората световна война. Те посетиха и храм-паметника „Св. Троица”, където са положени костите на 18 офицери и 1941 войници, паднали за българското обединение.

С благодарствени думи към кмета Тодор Кръстев и младши експерт Илияна Стамболиева се обърна председателят на Столичната организация Любен Ризов. Той им връчи флага на организацията, издания на Съюза и други паметни подаръци. Заедна с него бяха Кирка Мангеина и Красимира Панчева от столичното ръководство, както и Веска Добрева, заместник-председател на организацията в район „Сердика”.

По време на разговора бяха уточнени възможностите за редица други инициативи на ветераните, за които районното кметство може да бъде полезно.

Ветерани почетоха паметта на бойните си другари

С тържествена церемония и полагане на венци и цветя бе почетена паметта на 45 участници във Втората световна война от Гюешево, Кюстендилско. Ритуалът се проведе пред паметната плоча на фронтоваците, която се намира в парка до историческата гара на селото. Заупокойна панихида отслужи отец Тодор от храм „Св. Мина“ в Кюстендил.

Тук бе началото на участието ни във войната на страната на антихитлеристката коалиция, припомни председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов. Самият той, незавършил гимназия, е тръгнал от този район на 3 октомври 1944 г. в състава на Девети пехотен Пловдивски полк като доброволец картечар и стига до Скопие. Задачата на нашето формирование бе с партизанска тактика да разкъсваме немските части и да не им позволяваме да се групират, каза Любен Ризов, който е бил разузнавач на фронта, а сега е председател на Столичната организация на Съюза на ветераните от войните. Над 600 партизани от нашия край и над 5000 войници от поделенията, дислоцирани в Кюстендил, участваха във войната, стотици от тях не се завърнаха, отбеляза заместник-председателят на Съюза и председател на Областната организация майор от запаса Тодор Гогов. Около Гюешево между 10 и 15 октомври 1944 г започнаха бойните действия, припомни той, като участник в събитията преди 73 години.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 254 Kb)

Сърдечни срещи на руските ветерани в българия

Делегацията на Свердловската областна обществена организация (СООО) на ветераните от войната, труда, бойните действия, държавната служба и пенсионерите пристигна в София на 2 юни.

Тя се ръководеше от председателя на организацията генерал-майор от запаса Юрий Судаков – военен пилот изтребител.

Гостите бяха посрещнати от председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, заместник-председателя и главен секретар капитан I ранг от запаса Марин Петков и други представители на ръководството на военно-патриотичната организация. Визитата бе в отговор на посещението на наша делегация в края на миналата година в Екатеринбург по повод 120 години от рождението на маршал Георги Жуков.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 360 Kb)

Ветерани и потомци - по бойния път на
Първа българска армия

Група ветерани, военноинвалиди, военнопострадали, запасни и резервисти отпътуваха на 10 май сутринта от София на автопоход по пътя на Първа българска армия. Инициативата се реализира непосредствено, след като бе отбелязана 72-рата годишнина от победата над хитлерофашизма. За четири дни участниците трябваше да посетят българските военни гробища в Сърбия, Хърватия и Унгария.

Автопоходът се организира от Министерството на отбраната и военно-патриотичните съюзи. Делегацията се водeшe от заместник-командващия СКС генерал-майор Тодор Дочев, директора на дирекция „Социална политика“ в МО Иво Антонов и главния експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 232 Kb)

Ветераните се нуждаят от много повече грижи, половината са на легло

Някои нови изменения и допълнения в закона ни премахнаха много от съществуващите права на ветераните, се посочва в доклада, прочетен на заседанието на ЦУС на Съюза на ветераните от войните на България, което се проведе на 25 април т.г.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 162 Kb)

Министърът на отбраната удостои ветеранка от войната

Председателката на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) в Русе Васила Стоилова получи десетки отличия и поздравления на своята 90-годишнина. Кметът на Русе Пламен Стоилов й връчи копие от емблемата на града - паметника на „Свободата.” От името на Централният Управителен Съвет приветствени слова и поздрави поднесе лично заместник-председателя и главен секретар на СВВБ капитан I ранг от запаса Марин Петков, който и връчи отличието от Министерството на отбраната – награден знак „За вяран служба под знамената”- дамски с кръст и почетния вимпел на СВВБ. Юбилярката получи много поздравления от близки и приятели.

Вокалната група „Дунавски полъх” към клуба на ветераните и потомците я поздрави с две изпълнения. Обръщайки се към нея с „Мамо Вася”, всички й пожелаваха бодър дух и здраве през бъдните години от живота и.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 189 Kb)

Припомнихме славната история на българската армия

С тържествено събрание-концерт бяха отбелязани в ЦВК 125 години от рождението на генерал-полковник Владимир Стойчев и 72 години от Дравската епопея. Проявата бе дело на Национален организационен комитет под ръководството на Съюза на ветераните от войните на България.

„От името на малкото останали живи ветерани от Отечествената антифашистка война, от името на геройски загиналите на фронта и починалите ветерани, аз редникът-доброволец на фронта в състава на 9-та гвардейска дружина на 9-ти пехотен полк – Пловдив, рапортувам пред светлата памет на нашия ген. Владимир Стойчев.” Така започна словото си председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 137 Kb)

Поздравиха ветерани от войните на 90, 95 и 100 години

Столичната организация на Съюза на ветераните от войните с председател Любен Ризов зарадва своите членове с добре организирана пролетна среща. На 1 март бяха уважени фронтоваците, навършили 90, 95 и 100 години. Всички участници получиха мартеници. Председателят на съюза доц. д-р Иван Сечанов поздрави юбилярите и им връчи поздравителни адреси от името на министъра на отбраната, грамоти и плакети. 100-годишният Георги Панайотов благодари от името на наградените. Само със забавления и веселие не може да се стигне тази възраст, необходимо е човек да се труди, каза той. Срещата завърши с художествена програма.

В МО обсъдиха проблемите на военно-патриотичните съюзи

Главният проблем пред четирите военно-патриотични съюзи е свързан с прилагането на Наредба № Н-12 от 17.07.2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова или материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или в сгради в управление на Министерството на отбраната или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Това бе един от въпросите, които бяха поставени на среща на 27 февруари с вицепремиера и министър на отбраната ген. Стефан Янев.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 62 Kb)

Пуснаха 10 100 марки с лика на ген. Владимир Стойчев

Марка с лика на ген. Владимир Стойчев бе валидирана днес в Музея на съобщенията в Централна поща. Печата положиха Йорданка Благоева, вицепрезидент на БОК, Деян Дънешки, директор на Български пощи, както и художникът доц. Илия Груев. Инициативата е по повод 125-годишнината от рождението ген. Стойчев. В обръщение ще бъдат пуснати 10 100 бройки с номинална стойност 2 лв.

Фронтовак от Троян бе удостоен с награден знак „за принос към Министерството на отбраната”

Със заповед на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев почетният председател на Общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) майор от запаса Никола Магунски бе удостоен с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Отличието на 93-годишния фронтовак бе връчено от началника на Военногеографския център в Троян полковник Лъчезар Марковски. Това стана на честването на 25-годишнина от създаването на Общинската организация на съюза. Майор Магунски е сред нейните учредители.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 202 Kb)

Български и руски ветерани от войната получиха новогодишни подаръци

Новогодишни подаръци получиха български и руски ветерани от Втората световна война. Проявата бе в рамките на международната акция „Поздрави войника на Победата с Новата година”. Тя се проведе в централата на Форум „България-Русия” - София. Българската група беше водена от заместник-председателя и главен секретар на Съюза на ветераните от войните капитан I ранг от запаса Марин Петков и председателя на Столичната организация Любен Ризов

Срещата бе организирана от Форум „България- Русия”, вестник „Русия днес – Россия сегодня”, Съвета на руските ветерани от Великата Отечествена война, които живеят постоянно в България, Съюза на ветераните от войните на България, мотоклуб „Нощни вълци” – София и Представителство на „Россътрудничество“ в България.

Редовно правим съвместни тържества с ветераните, каза Светлана Шаренкова – председател на Форум „България-Русия”, но тази година съвпадна с международната акция с инициатори Молдова и Грузия, към които се присъединиха Русия, Чехия, Германия, Норвегия, Канада и България. С тези жестове, подчерта тя, искаме да покажем, че ветераните от войната, техният подвиг и саможертва в името на мира не са забравени.

Промените в Закона за ветераните от войните не решават проблемите

Идеята на вносителите на промените на Закона за ветераните от войните се оказа непостижима. Парламентарното мнозинство гласува законопроекта на ген. Михо Михов и група народни представители във вид, който повече пречи, отколкото помага. Негативните становища на министерствата на финансите и здравеопазването, които очевидно се основаваха на нереалистични финансови разчети, си казаха думата при гласуването на депутатите.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 179 Kb)

Тревога за здравето на ветераните и висока оценка за родолюбивата им дейност

Динамиката, която се установи при подготовката и провеждането на 10-ия конгрес на Съюза, изцяло се предаде на работата ни до днес. Това подчерта в отчетния доклад за изтичащата година на заседанието Централния управителен съвет председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 189 Kb)

1 2 3