Ветераните от войните отчетоха годината

Първото за 2024 г. заседание на Централния управителен съвет (ЦУС) на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) се проведе на 29 януари в ЦВК. В отчетния доклад на председателя доц. д-р Иван Сечанов бе анализирана дейността през годината. Като основно направление бе определена грижата за ветераните. На шест ветерана ЦУС е отпуснал по 400 лв., на двама - по 500 лв. и на един - 600 лв. Или общо 4000 лева. През тази година отпадна ограничението от 150 лв. и по този начин градското ръководство на София и областните ръководства вече могат да подпомагат по-добре своите ветерани. На 10 столетника са отпуснати по 300 лв. Благодарение на дългогодишните добри взаимоотношения с БЧК през изминалата 2023-та година на 2 пъти са осигурени и раздадени хранителни продукти на всички ветерани. Министерство на отбраната е подпомогнало 33-ма ветерани с общо 8400 лв.

Широко е разгърната военно-патриотичната дейност на централно и местно ниво. Не са едно или две проявите на СВВБ, като инициатор и участник в Националния инициативен комитет за отбелязване на 110 години от Балканските войни. Продължиха традиционните военно-исторически походи по пътищата на Българската армия в Република Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Унгария, Румъния и Турция. Подобаващо са отбелязвани 100-годишните юбилеи на ветераните, включително с почетни плакети и грамоти от министъра на отбраната. В редица градове са проведени уроци по родолюбие с ученици. Поставено е началото е започнало разгръщането на инициативата „Детски градини – приятели на СВВБ“. Съюзът поддържа тесни връзки с училища в столицата и страната. Областната организация в Габрово, обяви и проведе Национален ученически конкурс „Потомък славен“. Активно е участието в ежегодните празници, като 6 януари, 6 май, 9 май, 21 септември, Архангелова задушница и др. Поддържат се връзките със Световната федерация на ветераните от войните. Непосредствени са контактите с президента, Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, военните формирования в страната, Държавния военноисторически архив и другите военно-патриотични организации.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 111 Kb)

ОТЧЕТЕН ДОКЛАД за дейността на СВВБ през 2023г.
(.pdf, 210 Kb)

Съюзът на ветераните от войните
събра в книга 2023 г.

52 заглавия и много илюстрации оставят за поколенията памет за военно-патриотични прояви в днешно време.

Продължава традицията в няколко страници да се събере, колкото може, разбира се, стореното от Съюза на ветераните от войните на България през поредната година от неговата история – 2023-та. С една дума тя беше напрегната. Централното ръководство и организациите по места положиха много усилия, за да се грижат за ветераните, които натрупаха доста години, което се отрази и на здравословното им състояние. Не бяха забравени рождениците, столетниците получаваха отличия, подаръци и най-вече внимание. За Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, министърът на отбраната Димитър Стоянов отправи специално поздравление към ветераните и награди Петър Кривошиев, Ахмед Льотев, Тодор Шейтанов и Тодор Андонов. Неговият наследник Тодор Тагарев удостои с отличие капитан далечно плаване Атанас Илев за 100-тния му рожден ден.

Военно-патриотичната ни дейност бе посветена на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.). Макар и с определени трудности СВВБ се включи в различни прояви, включително, като участник в Националния инициативен комитет. Стартира Националният ученически конкурс „Наследник съм на…“, чийто срок бе удължен по-късно и реално ще се проведе и завърши през 2024 г.

Годината се оказа трудна и напрегната и при организирането на традиционни военно-исторически походи. Въпреки това, с усилията на ръководството на СВВБ бяха посетени българските военни гробища в Сърбия, Хърватия и Унгария. Ветераинет бяха и на Страцин, за да почетат героизма на българските войни през октомври 1944 г. Представители на СВВБ участваха в ритуала на Войнишка задушница на военното гробище край Мирча вода, Република Румъния. Военно-патриотичната програма за 2023 г. завърши в Одрин, където членове на Столичната организация припомниха героизма на българския войник при превземането на крепостта по време на Балканската война.

За всичко това - в книгата „Една година от историята ни – 2023“ от библиотеката „Воини ветерани“ на издателство „Пропелер“. 52 заглавия и много илюстрации оставят за поколенията стореното за една година от Съюза на ветераните от войните на България с председател подполковник от запаса доц. д-р Иван Сечанов, лекокартечар, доброволец във Втората световна война.

Курсанти и ветерани по стъпките на героите

Пред мемориала „Ледена стена“ край Ниш на 29 май, започнаха традиционните възпоменателни тържествени церемонии и ритуали на български военни мемориали и гробища от Втората световна война в Сърбия, Хърватия и Унгария. Те се организират от Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Новото, в сравнение с други години, е съвместното пътуване на курсанти от НВУ „Васил Левски“, водени от началника на учебното заведение бригаден генерал Иван Маламов и ветерани от войната.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 145 Kb)

Трима от най-старите воини в България

103-годишните ветерани от Втората световна войн аПетър Кривошиев, Ахмед Льотев и Тодор Шейтанов бяха наградени от министъра на отбраната в навечерието на 6 май с „Почетен плакет на МО“. Със същото отличие бе удостоен и 98-годишният герой от Дравската епопея майор от запаса Тодор Андонов.

С председателя на Областната организация на СВВБ в Пловдив майор от запаса Атанас Хаджиев бяхме в с. Болярци, Община Садово, където се срещнахме с фронтовака Петър Кривошиев. Тази година, на 12 октомври, ветеранът от Втората световна война, преминал по бойните полета на Унгария и стигнал до Австрийските Алпи, ще навърши 103 г. Той, Тодор Шейтанов от Пловдив и Ахмед Льотев от с. Маломир, Община Върбица са трима от най-възрастни ветерани от войната у нас. Те бяха наградени от министъра на отбраната във връзка с 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 114 Kb)

Фронтовак на 100 години бе отличен от министъра на отбраната

В с. Катуница, община Садово, на 30 април беше тържествено отбелязан 100-ният рожден ден на ветерана от Втората световна война редник от запаса Никола Георгиев. Фронтовакът бе награден от министъра на отбраната Димитър Стоянов с почетен плакет и грамота. Отличията връчи председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов. Двамата са изминали бойния път до Скопие, освобождавайки от немските войски днешна Северна Македония. Юбилярят е бил бронеизтребител, след войната служи и се уволнява в Гвардейския полк.

Бай Кольо посрещаше гостите си в местния Клуб на пенсионера. Поздравиха го още областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметовете на Садово и Катуница Димитър Здравков и Красимир Юруков, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, неговите колеги от БДЖ, където той се пенсионира през 1983 г., областният председател на СВВБ в Пловдив майор от запаса Атанас Хаджиев и десетки съселяни. Специални награди имаше от Клуба на пенсионера в селото. Ветеранът артилерист благодари за вниманието и каза, че не съжалява за нито един период от живота си.

Никола Георгиев е завършил земеделско училище в с. Катуница със специалност лозарство и овощарство.В казармата влиза на 8 септември 1943 г.След една година служба заминава за Кюстендил, от където е изпратен на фронта. Участва в боевете при Деве баир, Крива паланка, Куманово и влиза в Скопие. След това стига до албанската граница.Още си спомня земята, осеяна с мъртвите тела на негови връстници. След уволнението си създава семейство. Има 2 деца, 3 внука и 2 правнука. Рецептата му за дълголетие е добро семейство, правилно хранене и ежедневно движение.

Внимание към ветераните от войните

В село Черна гора, община Братя Даскалови, област Стара Загора, на 20 февруари тържествено беше честван 100 - годишния юбилей на Никола Йорданов Стоянов – ветеран от Втората световна война. Със своите другари от Българската армия той дава безценен принос за победата над Хитлеро-фашизма. След войната активно се включва и във възстановяването на отечеството.

Цено Спасов е пример за достоен живот -на прага на своето столетие, пише инж. Павлинка Николова. Той е сред малцината, които са родени в последния ден на февруари – 29 на 1924 високосна година! През 2023 г. той навърши достолепните 99 години!

Изтеглете целият документ
(.pdf, 135 Kb)

Ветеранът от войната Стойчо Стойчев
кара 107-ата година

С оператора от ВТК Цветомир Ташков и шофьора Денко Младенов посетихме в Нова Загора най-възрастния ветеран от Втората световна война. 106-годишният редник от запаса Стойчо Стойчев ни посрещна в двора си на ул. „Добруджанска“ №30. Там бяха двама – Димитър и Иван, от тримата му синове ( третият син – Георги живее в София), социалният асистент Кръстина Иванова, приятелят му Марин Маринов и полковник от запаса Божидар Борденяшки, член на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), председател на Областния съвет на СОСЗР и заместник-председател на Областната организация на СВВБ в Сливен.

Бай Стойчо навърши 106 години на 19 април, на която дата е записан, но е роден на 17 април. Държи да казваме, че не е на 106 години, а кара 107. Да е жив и здрав! Първата му работа беше да ни пита дали има като него столетници ветерани. Зарадва се, като му казахме, че са около 40. Започна разказа си за дългия живот от войнишката служба.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 159 Kb)

Ветераните от войните преизбраха
председателя си

Проведеният на 10 юни т.г. XII конгрес на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) преизбра доц. д-р Иван Сечанов за председател на военно-патриотичната организация. На форума бе отчетена дейността през последните три години.

„В Закона за ветераните от войните на Република България, държавата и българският народ ясно изразяват и подчертават отношението си към ветераните, които като „военнослужещи са взели участие в бойните действия по време на война, водена от българската държава в защита на националните интереси и териториалната цялост на България“. Затова „Държавата полага особени грижи за защита на моралните и социалните интереси, на престижа и достойнството на ветераните от войните“, посочи д-р Сечанов.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 155 Kb)

Обръщение на делегатите на Дванадесетия конгрес на Съюза на ветераните от войните на България

Скъпи сънародници,
На 10 юни 2022 г. в София се проведе Дванадесетият конгрес на Съюза на ветераните от войните на България. С това обръщение на делегатите искаме да привлечем вниманието, както на държавните лидери, така и на обикновените хора. Ние сме били по бойните полета на Втората световна война. Хиляди наши другари загинаха на днешните територии на Република Северна Македония, Република Сърбия, Хърватия и Унгария. Дадохме своя принос, за да живеят в мир вече 77 години народите в Европа. Днес призивът ни е към тези, които стоят начело на държавите и международните организации „Направете така, че да няма войни!“. Да, това е ваш дълг! Нашият ние го изпълнихме!

Много бихме искали народът ни да живее щастливо. Нека и тези, които гласуват законите, и онези, които са длъжни да ги изпълняват, да живеят с тази мисъл. Българинът е оцелял повече от 13 века, защото се е борил за доброто. И защото не се е делил на наши и ваши, когато е ставало дума за съдбата на родината ни. Днес отново се налага да бъдем единни за опазването на мира и за устояване на всякакви икономически, политически, демографски и други кризи. Те не ни отминават, но ние не бива да бъдем в лагера на победените!

Обръщаме се към вас от висотата на годините си „Бъдете мъдри! Бъдете достойни за българския народ!“ Ние ще ви подкрепяме във всяко народополезно дело.

С уважение:
Делегатите на Дванадесетият конгрес на Съюза на ветераните от войните на България
10.06.2022 г.
София

***

По предложение на председателя на Областната организация на СВВБ в Шумен Николай Калев делегатите одобриха и включиха в решенията на конгреса приемане на две декларации против войната в Украйна и за защита на националните интереси в процеса на приемане на Република Северна Македония в ЕС.

ПРОЕКТ НА ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ НА УСТАВА НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА XII КОНГРЕС НА СВВБ

Глава първа („ХАРАКТЕР, ЦЕЛИ И ОСНОВНИ ЗАДАЧИ”)

Чл.7. т. 5 (нова) Да отбелязва по подходящ начин годишнини на ветераните от войните.


Глава трета („ОРГАНИ НА СЪЮЗА”)

Чл. 11, т.2 - изречение второ да придобие следния вид: „Тя се обнародва в Агенцията по вписванията и в един всекидневник, най-малко един месец преди датата на Конгреса”.

Чл. 13, т.5 - изречение първо – „Освобождава от длъжност и отговорност членовете на Централния управителен съвет, Централна контролно-ревизионна комисия и на председателите им”.
Следват изреченията – първо като второ, второ като трето и трето като четвърто.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 185 Kb)

ОТЧЕТЕН ДОКЛАД на ЦУС пред ХII конгрес на Съюза на ветераните от войните в България

Уважаеми държавни ръководители,

Уважаеми ръководители на партийни и масови организации,

Уважаеми гости – дами и господа,

Скъпи другари делегати на Дванадесетия конгрес на
Съюза на ветераните от войните в България,

Изминаха три бурни тревожни години от XI конгрес на СВВБ (състоял се на 17.06.2019 г.). Съюзът в този вид навърши 32 години от своя учредителен конгрес, състоял се на 07.03.1990г. Но корените на Съюза са от края на 19 век. Първият предвестник на Съюза е Централното поборническо опълченско дружество „Шипка“. В първите 10 години на Съюза имаше членове живи ветерани от Първата световна война. В момента членуват само ветерани от Втората световна война и те са около 200 човека и всички над 95-годишна възраст. (През 1984г. са дадени удостоверение за участие във войната на 380 000 души).

Изтеглете целият документ
(.pdf, 186 Kb)

В Страцин отбелязахме 75 години от бойното кръщение на Парашутната ни дружина

След 75 години край с. Страцин, Република Северна Македония бе открита паметна плоча, на която е изписано „В памет на загиналите български воини в боевете при Стражин и страцин срещу войските на Хитлеристка Германия през октомври 1944 г.“. Тя е изработена от Съюза на ветераните от войните на България.

Това се случи на 20 октомври т.г. с традиционен военно-църковен ритуал. От българска страна участваха ветерани от Втората световна война, военноинвалиди и военнопострадали, запасни, резервисти и ученици от Спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“. Включиха се и представители на местната власт и на неправителствени организации от Република Северна Македония. Българската армия бе представена от военнослужещи от Силите за специални операции начело с техния командир бригаден генерал Явор Матеев и от Националната гвардейска част.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 131 Kb)

Българските фронтоваци се подготвят за
75-годишнината от Победата

Демократичният свят, в т.ч. и България, са пред изключително важна годишнина, която ще бъде отбелязана подобаващо както от държавните институции, така и от обществените организации. Както всички знаем, през 2020 г. се навършват 75 години от победата над хитлерофашизма. Тази победа даде шанс на мира, за да можем днес да работим и творим в интерес на хората. Заслужава да се отнесем с подобаващо внимание към тази годишнина. Да се поклоним пред милионите жертви и да отдадем заслуженото на тези, които победиха най-голямото зло в историята на човечеството. И, най-важното, да припомним на днешните поколения приноса на България и нашата армия за успешния край на Втората световна война.

Съюзът на ветераните от войните (СВВБ), в който членуват хиляда фронтоваци и няколко хиляди потомци и съмишленици, стои твърдо на позицията, че отбелязването на тази годишнина трябва да бъде на национално ниво. Военно-патриотичната организация винаги е била отговорна пред историята и бойната ни слава. Това бе отчетено и на нейния редовен Единадесети конгрес, който се проведе през юни т. г. Голяма част от мероприятията в последно време бяха във връзка с отбелязване на 100 години от края на Първата световна война, 140 години от създаването на Българската армия и годишнините от победата над хитлерофашизма...

Изтеглете целият документ
(.pdf, 137 Kb)

Ветераните от войните прeизбраха председателя си

На своя XI конгрес, който се проведе на 17 юни в ЦВК, София, ветераните от войните на България, техните потомци и съмишленици преизбраха председателя си доц. д-р Иван Сечанов. При гласуването на допълненията и измененията на Устава бе записано, че за председател на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) може да бъде избиран само ветеран. Отпадна и изискването за мандатност. Избран бе Централен управителен съвет от 40 души, в който по право влязоха председателите на 28-те областни организации. За председател на

Централната контролно-ревизионан комисия бе преизбрана Ели Кощрова. Делегатите гласуваха Обръщение на конгреса към държавните институцици и всички сънародници, прочетено от доц. д-р Софи Пинкас. В него се посочва: „Ветеранските организации в т.ч. и нашата, трябва да бъдат лидери за отстояването на мира и националната сигурност. Опазването на мира да стане свещен дълг на всички хора в света. Всяка война е престъпление срещу живите, забрава на загиналите, поругаване на героите, грабителство на бъдещето, нашето, на децата ни, на Родината ни.“

Изтеглете целият документ
(.pdf, 210 Kb)

ПРОЕКТ НА ДОКЛАД НА КОМИСИЯТА ЗА ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ НА УСТАВА НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА XI КОНГРЕС НА СВВБ

След проведения анализ и дискусия по направените предложения, бяха приети от комисията предложения до заседанието на ЦУС на 30 май 2019г. за обсъждане. След допълнителното им разглеждане, те ще бъдат предоставени на вниманието на делегатите на XI конгрес на СВВБ.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 246 Kb)

В ход е подготовката на XI конгрес на СВВБ

На 17 и 18 юни т.г. в София, в ЦВК, ще се проведе редовния XI конгрес на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Публикуваме проекта на отчетния доклад на ЦУС за периода между двата конгреса.

Прект на отчетен доклад на ЦУС за периода между X и ХI конгрес
Уважаеми държавни ръководители,
Уважаеми гости – дами и господа,
Скъпи делегати на Eдинадесетия конгрес на
Съюза на ветераните от войните на България,

1. Въведение

Изминаха трите години след X-я конгрес на СВВБ, (на 21 и 22 юни 2016г.), години посветени на изпълнение на неговите решения. Пет месеца след X-я конгрес на пленум на СВВБ, състоял се на 20.11.2016г., се приема първия отчет за изпълнение на решенията на конгреса. Втори отчетен доклад за изпълнение на неговите решения се приема на 01.12.2017 г. В края на 2018 г. се приема трети отчетен доклад. В тези доклади много конкретно са отбелязани всички проведени мероприятия на централно, областно и общинско ниво. Приети са и съответни решения за по-нататъшната ни работа. Това значително облекчава работата на днешния ни конгрес.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 181 Kb)

Ветераните отбелязаха по достойнство 6 и 9 май

Ветераните от войните в София и страната получиха заслужено уважение на двата майски празника – Денят на храбростта и Празник на Българската армия и Денят на победата над фашизма и Денят на Европа. Те бяха уважени от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, генерали и офицери, представители на централната и местната власт и политически сили. Съюзът на ветераните от войните на България бе основен организатор на проявите.

Президентът ген. Румен Радев награди 100-годишни ветерани от войната

Веднага след Гергьовския парад по утвърдена вече традиция президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещнаха с ветерани от Втората световна война, военноинвалиди и военнопострадали, запасни и резервисти. В ЦВК дойдоха председатели и членове на 21 военно-патиротични организации, каза директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО Иво Антонов, който водеше срещата.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 133 Kb)

На 17 и 18 юни е насрочен XI конгрес на СВВБ

Първото решение на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) от проведеното заседание на 28 януари е насрочването на XI конгрес на организацията на 17 и 18 юни 2019 г. от 10 ч. в концертната зала на ЦВК в София. За заместник-председател на СВВБ бе избрана доц. д-р Софи Пинкас, а за член на Изпълнителното бюро на ЦУС на съюза – генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.

Разочароващо е, че изминават вече две години от промените в Закона за ветераните от войните на България, а все още правилникът за прилагането му не е променен. Това бе един от тревожните въпроси, които бяха поставени в отчетния доклад за 2018 г. на председатела доц. д-р Иван Сечанов.

През февруари 2018г. към МО се сформира работна група за допълнение и изменение на правилника. Само Министерството на транспорта и информационните технологии е представило своето становище и изработило подходящ документ за карти за безплатен транспорт за ветераните и техните придружители. Министерството на здравеопазването е осъвременило списъка за лекарствените продукти за ветераните от войните. В процес на уточняване е и списъкът на консумативите, платени от бюджета на здравното министерство.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 410 Kb)

Президентът ген. Румен Радев:
Хора, като д-р Иван Сечанов ни дават вяра,
която да следваме

Патриотичното войнство приветства днес доц. д-р Иван Сечанов. То се събра в ЦВК непосредствено след Богоявленския водосвет на бойните знамена, за да участва в представянето на книгата на председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов "Вървях по пътя след вярата и дълга". Тази книга, каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, грабва още от първите страници. Зад привидната лекота, продължи той, с която се описва ежедневието на един живот, се дава много важна преценка и много важна обобщена картина за характера на XX век. Това не е, посочи държавният глава, просто една биографична книга, а биографията на едно динамично столетие, в което д-р Сечанов следва своя път. Следва се не просто пътя, подчерта той, а се следват ценности, което е урок как да живееш живота си пълноценно, независимо дали си на ученическата или студентската скамейка, в селската, околийската или окръжната болница, в здравното министерство или в Съюза на ветераните от войните.

„Да следваш ценностите е да бъдеш предан на своя род и родина, да желаеш да се самоусъвършенстваш в името на доброто на обществото”, каза още президентът в своето слово. Заглавието, отбеляза той, ми звучи по друг начин. Не просто следване на пътя след вярата. „Хора като д-р Сечанов дават вяра. Те дават вяра, която другите да следват. В това е смисълът на тази книга”, заяви ген. Радев. В знак на благодарност президентът получи голям букет, връчен му осемгодишния Даниел Василев Топалов, който е правнук на фронтовака от район „Овча купел” Васил Янков Василев.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 197 Kb)

Проект за обсъждане на заседание на ЦУС на СВВБ на 28.01.2019г.

ПЛАН за дейността на Централния управителен съвет и Изпълнителното бюро на Съюза на ветераните от войните на България за 2019 г.

Основни задачи:

I. Подготовка и провеждане на Единадесетия конгрес на СВВБ.

II. Активно участие за подобряване на здравното обслужване и социалната помощ на ветераните от войните.

III. Учредяване на Инициативен комитет за честване 75 години от победата над хитлерофашизма и участие на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война.

IV. Усъвършенстване работата на съюзните ръководства и организации за родолюбивото и военно-патриотичното възпитание на народа и подрастващото поколение и съхраняване на бойната ни слава.

V. Подобряване международната дейност на СВВБ.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 456 Kb)

Отчетен доклад за дейността на Съюза на ветераните от войните на България през 2018г.

1. Позволете ми да започна отчетния доклад с няколко думи за историята и мястото на Съюза. Това е нужно за да не забравим сегашните и бъдещи задачи, които има да вършим.

Началото на Съюза на ветераните от войните на България е от опълченците на Шипка. През следващите години, след всяка война, които е водила България, се е формирал съюз на ветераните, макар и не от национален характер.

Първият учредителен конгрес на Съюза в сегашния му вид се провежда на 07.03.1990г. Провежда се от изключително активен инициативен комитет с председател генерал Цоко Колев, зам.-председател генерал Стефан Атанасов и секретар полк. Гайтанджиев – избрани и на конгреса. В конгреса вземат участие 480 делегати, които избират Централен съвет от 85 члена. Конгресът приема устав с 3 годишен мандат. Преди 3 години тържествено чествахме 25- годишнината на нашия Съюз. Нека запомним тази наша рождена дата 07.03.1990г. Тя ни връща към героичните подвизи на нашата армия и народ, за съхраняване и просперитета на нашата държава и народност. Те трябва да се знаят и изучават такива, каквито са били от нашето младо поколение, защото народ без история и традиции няма добро настояще и бъдеще.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 426 Kb)

1 2 3 4