Високо признание за председателя на Съюза на ветераните от войните

Доц. д-р Иван Сечанов бе удостоен от министъра на отбраната с почетен знак на МО „Свети Георги” - първа степен, във връзка с неговата 90-годишнина и за заслугите му към отбраната на страната и активна военно-родолюбива дейност. Отличието бе връчено от началника на отбраната генерал Константин Попов. Поздравления поднесоха председателят на Комисията по отбрана генерал от резерав Михо Михов, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев и началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” Иво Антонов.

Това е най-високо отличие, с което министърът на отбраната удостоява военнослужещи, запасни и резервисти за изключителни заслуги, свързани с укрепването на сигурността и отбраната на страната, за изграждането и развитието на Българската армия и на военното дело.

Доц. д-р Сечанов бе поздравен и удостоен с различни отличия от ръководствата на Съюза на ветераните от войните, на СОСЗР, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, БАС, председаели на клубове и сдружения и др.

Урал тачи своите герои и пита за България

Съюзът на ветераните от войните на България подписа два договора за сътрудничество в Русия. Първият бе от националното ръководство, а вторият от организацията в Стара Загора със Свердловската областна обществена организация (СООО) на ветераните от войните, труда, бойните действия и държавната служба. Това става в рамките на петдневна визита в Екатеринбург по покана на председателя на СООО генерал-майор от авиацията Юрий Судаков, който е и съветник по обществените въпроси на губернатора на областта.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 71 Kb)

„Покойници, вий в други полк минахте“

Цапари е село край Битоля. То не фигурира в маршрутите на българските туристически фирми. А там от 100 години лежат костите на 213 български войници. Автобусите с нашенци бързат за Охридското езеро и не спират тук, учудват се местните, които не крият българските си корени. На Архангелова задушница обаче не е така. Ако преди повече от 12 години тук е била една гола поляна, днес е добре поддържано българско военно гробище. Тогава, казва Иво Антонов, началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в МО, при нас дойде 85-годишната баба Цена от с. Цапари и каза: „Помня последната панихида, която беше проведена тук от българската войска през 1943 г. На нея беше генерал Иван Маринов и аз пях „Покойници“. И изпя пред нас на чист български език „Покойници, вий в други полк минахте.“

Изтеглете целият документ
(.pdf, 124 Kb)

Началникът на отбраната награди генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж. Тодоров

Началникът на отбраната генерал Константин Попов удостои с грамота генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж. Тодоров за приноса му към развитето на Въоръжените сили и във връзка с неговата 95-годишнина. На честването, което се проведе на 8 ноември в ЦВК, заповедта бе прочетена от подполковник от резерва Манол Тенчев – главен експерт в отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание”, а грамотата връчи заместник-председателят на СОСЗР и председател на Столичната организация на Съюза генерал от резерва Златан Стойков.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 128 Kb)

Съдът уважи промените в Устава на Съюза на ветераните от войните

Десетият конгрес на Съюза на ветераните от войните на България, който се проведе на 22 и 23 юни т.г., прие допълнения и изменения на Устава. С решение №12 от 21 септември 2016 г. Софийски градски съд вписа в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел тези промени. По-съществените от тях се отнасят до дейността на Конгреса, който е постоянно действащ орган на Съюза с мандат от три години. Същото се отнася и за областните (столичната) отчетно-изборни конференции.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 182 Kb)

Уставът можете да видите в рубриката „За нас“, Документи

В Сърнево откриха плоча в памет на загинали войни

С военни почести в с. Сърнево, Радневска община бе открита паметна плоча в памет на загиналите в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни 79 български войни от селото. В навечерието на Архангелова (мъжка) задушница служители на БПЦ отсужиха панахида.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 179 Kb)

В Русе ветерани от войните поставиха сериозни проблеми

В Русе се състоя среща - съвещание на областните ръководства на Съюза на ветераните от войните от Североизточна България. Гост и представител на ЦУС – София бе ветеранът и почетен председател на Съюза д-р Тодор Анастасов. Участваха още, подполковник от запаса Людмил Марков – заместник-председател на Рег.СОСЗР – Русе, подполковник от запаса Георги Николов – председател на общинската организация на СОСЗР към Рег.Съюз, майор Васил Петров - заместник-началник на Военно окръжие - Русе. По здравословни причини за съвещанието не пристигнаха председателите от Добрич, Разград и Шумен.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 183 Kb)

Видеомост свърза Стара Загора с родния град на Маресев

Поводът бе 100-годишнината от рождението на почетния гражданин на Стара Загора, националния герой на Русия, легендарния летец Алексей Маресев. Телемост свърза Града на липите с родния град на Алексей Маресев - гр. Камишин във Волгоградска област, Русия. Алексей Маресев е удостоен със званието "Почетен гражданин на Стара Загора" през 1973 г. В родината си руснакът е почетен гражданин на Москва, Комсомолск на Амур, Камишин, Орел и Батайск.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 185 Kb)

Денят на мира в Кърджали

Със скромна церемония отбелязаха Международния ден на Мира – 21 септември във Военен клуб – Кърджали. Верни на своите патриотични цели, членове на Съюза на ветераните от войните, присъединиха своя глас към Международната общност за Мир и развитие. Слово произнесе Ани Иванова – председател на областния съвет на съюза на ветераните от войните. „21 септември е ден на ненасилие. Той е повод не само за това да накара хората да мислят за мира, но и да направят нещо за мира. „Един ден мир“ дава възможност на всички да съгласуват и насочат усилията си към Мир и развитие.” подчерта в словото си тя и добави „…и най-крехката усмивка, и най-тихата молитва, и дори само едно добро пожелание имат силата да променят целия свят”.

Като клетва прозвучаха майсторските изпълнения на Витка Димитрова – стихотворението „През сълзи” и на Недялка Касабова „Балада за Мира”. Едноминутното мълчание за жертвите от войните я подписа, а положените на паметника на Освободителите цветя я подкрепиха, като доказателство на желанието ни за Мир и развитие.

21 септември – Денят на Мира в древна и вечно млада Стара Загора

За първа година в инициативата се включи и Община Стара Загора.С много интересни инициативи за децата на древната и вечно млада Стара Загора в най-новия парк на града бе отбелязън Международният Ден на Мира – 21 септември.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 195 Kb)

Доц. д-р Сечанов се срещна с армейски генерал от запаса Михаил Мойсеев – председател на Руския съюз на ветераните

В рамките на проведената на 14 октомври т.г. в София международна среща председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов се срещна с армейски генерал от запаса Михаил Мойсеев – председател на Руския съюз на ветераните. Двамата участваха в полагането на венци пред Паметника на незнайния воин и разговаряха за по-нататъшното съвместно сътрудничество.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 181 Kb)

Паметник на загиналите във войните вече има в центъра на с. Пожарево

Почетният председател на Съюза на ветераните от войните на България д-р Тодор Анастасов и членът на Изпълнителното бюро на ЦУС полковник от запаса Спирдон Стоянов участваха в откриването на паметника.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 189 Kb)

Млади и стари отбелязаха Международния ден на мира пред Паметника на Незнайния воин

Международният ден на мира – 21 септември, по традиция бе отбелязан в София пред Паметника на Незнайния воин. Поднесени бяха венци и цветя от името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, министъра на външните работи Даниел Митов, Военна академия „Георги С. Раковски”, дружеството на ООН за България, БЧК, ОС, Сдружение „4 май”, училища, военно-патриотични и други обществени организации.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 191 Kb)

Ветераните от войните не срещат очакваната подкрепа и от здравното министерство

Окончателното приемане на измененията и допълненията на Закона за ветераните от войните е под сериозен въпрос. Двама министри – на финансите и здравеопазването, са изпратили в социалната комисия на парламента становища, които потвърждават тази прогноза. Законът чака повече от пет месеца за второ гласуване, което говори достатъчно за отношението към живите фронтоваци у нас.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 270 Kb)

Ветераните преизбраха доц. д-р Иван Сечанов за свой председател

Лично началникът на отбраната генерал Константин Попов приветства делегатите на форума и връчи награди.

През следващите три години Съюзът на ветераните от войните на България отново ще се ръководи от доц. д-р Иван Сечанов. Той е лекокартечар доброволец от Втората световна война. Това решиха с пълно еднодушие делегатите на Десетия редовен конгрес на съюза, който заседава на 22 и 23 юни в Централния военен клуб. От миналия конгрес почетен председател е д-р Тодор Анастасов.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 138 Kb)

Отстояваме, съхраняваме и разширяваме идеята за родолюбие и патриотизъм

Отчетният доклад на Десетия конгрес на Съюза на ветераните от войните на България публикуваме с малки съкращения.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 231 Kb)

1 2 3