Спомени от фронта

Участвах във Втората световна война - първата фаза в Югославия, като командир на минохвъргачен взвод в състава на Седми пехотен Преславски полк - гр. Шумен. Моят взвод от минохвъргачната рота беше определен от тогавашния командир на полка полковник Георгиев да премине в състава на първа дружина с командир подполковник Куцаров, за да подпомагам с минохвъргачен огън настъплението на пехотните части. Бях старшина - школник, а първото офицерско звание кандидат офицер, получих по време на бойните действия в с. Сурачево.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 178 Kb)

Поклонихме се пред воините герои, загинали край с. Гюешево преди 72 години

Около с. Гюешево на 8 септември бе отбелязана 72-рата годишнина от първата битка между Българската армия и Вермахта. Тук сме, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, да се преклоним пред героите, но и да поправим една историческа несправдливост. За първи път, посочи той, отдаваме почит на тези герои.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 190 Kb)

На Тутракан припомнихме как народ и армия могат заедно да защитават българските територии

Вълнуващ национален събор-възпоменание се проведе на 4 септември в Мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.“ край с. Шуменци, община гр. Тутракан. Поводът бе 100 години от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа. Дойдоха десетки хиляди българи от различни краища на страната, много от които родственици на загиналите през Първата световна война. Имаше представителна група и от съседна Румъния, сродна на нашите дружества „Традиция“ и „Крум Страшни“. Заупокойна панихида в памет на загиналите герои при Тутракан и във войните за национално обединение на България, отслужиха на български и румънски Русенският митрополит Наум и неговият колега от северната ни съседка Теодосий. Почетната рота бе от състава на ВМС.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 186 Kb)

От Учредителния до Десетия конгрес

След настъпилите промени в България в края на 1989 г. се създадоха условия за свободни сдружения. И тъй като ветераните, участници в Отечествената война, напираха за решаване на проблемите се налагаше възстановяване на традиционните съюзи, обединени в общия съюз на запасното войнство, който беше разрушен през декември 1944 г.

Изтеглете целият документ
(.pdf, 266 Kb)

65 години Парижки Мирен Договор

Свали като .pdf (85 Kb)

СПОРАЗУМЕНИЕ между правителствата на Съветския съюз, Обединеното кралство Великобритания и САЩ, от една страна и правителството на България, от друга, за примирие (28 октомври 1944 г.)

Свали като .pdf (89 Kb)

Предупреждение за България (27 Януари 1944 г.)

Свали като .pdf (83 Kb)