Скъпи ветерани,

С огромно задоволство Ръководството на Съюза на ветераните от войните на България ви информира , че от 11 януари стартира националната програма за 2016 от социалния пакет .

Всички ветерани от страната , които имат желание могат да ползват балнеохотел “Дружба 2” в Банкя , считано от 11.01.2016г.

На 18.01.2016г. ще отвори врати за ветераните и балнеохотел “Загоре” в Старозагорски минерални бани.

За да бъде престоят ви приятен както и в предходните години , ви напомняме , че следва :

 1. Да позвъните и на място да проверите за свободни места :
  Банкя : 02/ 812 90 10 ;0878/939 150
  Загоре – 0878/104 393
 2. Да подготвите необходимия набор от документи :
  • Удостоверение за ветеран
  • Документ за самоличност – зелен паспорт или лична карта
  • Бланка обр.119а от личния лекар , в която да бъде упоменат конкретния балнеохотел
 3. Да носите със себе си лекарствата , които приемате.
 4. Да се настаните в уговорения срок
 5. Да си осигурите превоз до конкретния балнеохотел.

112 години от Илинденско-Преображенското въстание

На 31.07.2015 г. по повод 112 години от Илинденско-Преображенското въстание в галерия "Ромфея" Пловдив, представители на родолюбивите съюзи почетоха паметта на жертвите в него. Слово за героичните дни на 1903 г. прочете зам. председателя на общинския съвет на община Пловдив Камен Шишманов. Спомени за своя дядо-съратник на Борис Сарафов, сподели и Борис Гърнев. На председателя на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България гр.Пловдив, Атанас Хаджиев бе връчен почетен лист.

От ОУС на СВВБ-Пловдив

Сливен отбеляза 70 години от края на Втората световна война с тържествен концерт

Тържествен концерт-събрание, посветен на 70-та годишнина от края на Втората световна война, с участието на група „Грамофон“ се състоя в навечерието на 9 май - Деня на победата, в ДТ „Стефан Киров“. По време на събитието ветерани от войната получиха наградни знаци и отличия. Концертът уважиха кметът на община Сливен Кольо Милев, Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Викторович Семьонов, съветникът към консулството Вадим Кабаев, бивши командващи на Трета българска армия и ветерани от Втората световна война.

„Преди 70 години бе сложен краят на най-унищожителния световен конфликт в човешката история. Краят на войната е фактическото начало на един нов свят, към който с надежда поглеждат над 60 държави. Горчивата равносметка за жертвите и пораженията обаче остава валидна и днес. От нея всеки ден получаваме важен урок: историята не може да бъде променяна, жертвите не могат да бъдат върнати. За нас остава дългът да пазим мира и паметта на загиналите“, каза в приветственото си слово кметът Кольо Милев. Той припомни, че по време на най-тежкия военен конфликт са мобилизирани 35 000 българи, които са защитавали смело своята родина.

Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Викторович Семьонов връчи руски отличия по повод годишнината от войната на трима руски и четирима български ветерани. В навечерието на юбилея ръководството на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България връчи на ветераните, участвали във Втората световна война, „Юбилеен медал 70 години от победата над фашизма”.

Наградните знаци получиха ветераните Кръстьо Василев – носител на орден за храброст, Русчо Русев, Павел Маринов, Киро Иванов, Йордан Събев, д-р Емил Бежански, Ангел Кавалджиев, Начо Бачев, Цвятко Цветков, Марин Шидеров, Валентина Федоровна Куцова, Валентина Ивановна Романова и Анна Николаевна Люлкина.

Ветераните получиха и сувенири от името на Национално движение Русофили – Областна организация – Сливен, с председател Деян Дечев. 3ам. председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България Сливен о.р. полк. Божидар Борденяшки връчи награден знак – „Юбилеен медал 70 години от победата над фашизма” на кмета с благодарност за съдействието в организирането на честването на годишнината в Сливен. За активното участие в подготовката и провеждането на честванията на годишнината от края на Втората световна война Съюзът на ветераните от войните на България награди още заместник-кметът Румен Андонов, началникът на Военно окръжие – Сливен полк. Валентин Мишев, председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, кметовете Твърдица и град Шивачево Атанас Атанасов и Петко Петков, началникът на РИО – Сливен Бисерка Василева – Михалева, директорите на ПМГ „Добри Чинтулов“ и ХГ „Дамян Дамянов“ Мариана Милева и Жельо Радев, почетният председател на руско дружество „Отчий дом“ Сливен Тамара Ивановна Павлова, председателят на БАС – Сливен Мария Чомпова.

Председател на Областния съвет на СВВБ – Сливен
о.з.полковникНиколай Тодоров

Послание на Генералния секретар на ООН,
100 дни до Международния ден на мира

3 юни 2015

Всяка година, на Международния ден на мира, ООН призовава народите на света да потвърдят ангажимента си да живеят хармонично като членове на едно човешко семейство.

Посланието тази година – „Партньорство за мир – достойнство за всички”, подчертава значението на сътрудничеството за замлъкването на оръжията и за постигане на каузите ни. Без подкрепата на правителствата, на гражданското общество, на частния сектор, на посветените на каузи групи и неправителствени организации, мирът ще остане само една илюзия.

Тази година отбелязваме 70 години от създаването на ООН, както и преминаването към нова програма за устойчиво развитие и значими действия по повод климатичните промени.

През следващите 100 дни нека сме заедно с милионите хора по света, които страдат от разрушителното действие на насилието и конфликтите. Нека споделим идеи и планове в помощ и подкрепа за тези хора, когато те най-много се нуждаят.

Заедно, като „партньори за мир”, ние можем да постигнем свят на мир, просперитет и достойнство за всички.

Бан Ки-мун

Съобщение

Уважаеми другари – ветерани, потомци, съмишленици, скъпи сънародници,

На 22 октомври 2014г. от 11 часа пред Министерството на младежта и спорта, с военен ритуал, Президентът на Република България – Росен Плевнелиев ще открие Паметника на командващия Първа Българска Армия във Втората световна война – генерал-полковник Владимир Стойчев.

Централният управителен съвет и Изпълнителното бюро на Съюза на ветераните от войните на България Ви кани да присъствате на тази първа по рода си инициатива, реализирана изцяло с дарителски средства на Съюза и посветена на 100 години  от Балканските войни и Първата световна война и 70 години от победата над хитлерофашизма.

Ветераните отбелязаха деня на мира

С военна церемония и поднасяне на венци и цветя пред емблиматичния паметник на Незнайния войн, Съюза на ветераните от войните на България, съвместно с военно-патриотичните съюзи, местната и държавна власт - Министерството на външните работи, граждани отбелязаха Международния ден на мира – 21 септември.

Затрогващо бе словото на доц. д-р Иван Сечанов – Председател на Съюза на ветераните от войните на България.

С разнообразни инициативи бе отбелязан Международния денна мира и в  областните съвети в Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Търговище и Добрич.

Слово на председателя на съюза на ветераните от войните на България

Уважеми дами и господа,

от името на Съюза на ветераните от войните на България, от името на живите малко останали участници във Втората световна антифашистка война, позволявам си да кажа и от името на паметта на загиналите на фронта другари, защото бяхме единомишленици и рамо до рамо с тях, Ви приветствам и поздравявам с добре дошли на това свято място /паметника на Незнайния войн/ по повод Междунродния ден на мира.

Мир е свята дума, тя означава човещина, хуманизъм, взаимно разбирателство, взаимна помощ, взаимно уважение и мирно разрешаване проблемите между държавите, националностите, религиите организациите, между отделните личности и групи хора.

Мир значи прогрес – културен, икономически, соцален,значистроителство, значи здраве, дълголетие и щастлив животза всички поколения и най-вече за подрастващите.

Мир значи висока култура и образование, висока нравственост и морал, означава пряк и широк път за младежки прогрес и развитие.

Войната - това еразруха, смърт, тъга, мизерия, неграмотност, болести и безсмислен, безцелен и аморален живот.

Догодина ще честваме 70 години от основаването на ООН - тази организация, която светът създаде именно да избави следващите поколения от бедствията на войните. До сега не е успяла в своята високо благородна хуманна мисия, защото не е ликвидирала корена на злото - алчността за богатство и власт от малцина ненаситни, за сметка на живота и мизерията на много народи.

За щастие 70 години българският народ живее в мир. 45 от тях бяха градивни години, години на възход на икономиката, образованието, културата, здравеопазването. Последните 25 са години на разруха на всичко това, но се надяваме в мир отново да тръгнем нагоре.

Над света и над България възниква заплаха от война. Много тревожни са събитията в Украйна, които ясно показват възраждането на неофашизма - същият този, който предизвика Втората световна война.

Ние, ветераните от войните най-добре знаем какво значи война и сме за това – НИКОГА ДА НЯМА ВОЙНА. Само с преговори могат да се решат всички конфликтни проблеми.

Всички заедно да обединим усилията си да запазим мира – единствения верен път към прогрес и щастливо бъдеще на цялото човечество.

ДА ПРЕБЪДЕ МИРЪТ МЕЖДУ ХОРАТА И НАРОДИТЕ !

21.09.2014г., гр. София

доц. д-р Иван Сечанов
предрседател на СВВБ

Послание на Генералния секретар на ООН

21 септември 2014г.

Днес е Международният ден на мира.
Всяка година на този ден ООН призовава за прекратяване на военните действия по целия свят.
Ние молим воюващите да оставят оръжията си, за да може всички да подишат въздуха на мира.
Въоръженият конфликт предизвикват неизразима скръб на семейства, общности и цели държави.
В наши дни прекалено много са тези, които страдат от действията на подстрекателите на войни и на терористите.
Нека застанем заедно с тях в знак на солидарност.
Мирът и сигурността са съществен елемент от изграждането на социален прогрес и устойчиво развитие.
Именно поради това преди три десетилетия ООН потвърди правото на народите на мир.
През цялата следваща година ние ще отбелязваме 70-тата годишнина на ООН.
Нашата организация е основана върху обещанието да избавим следващите поколения от бедствията на войната.
Ние напреднахме много.
Но и много остава да бъде направено.
Трябва да угасим огньовете на екстремизма и да се заемем с коренните причини на конфликта.
Пътят към мира е дълъг, но ние трябва да пътуваме заедно – стъпка по стъпка, започвайки от днес.
Нека всички ние да запазим минута мълчание в 12 часа.
Нека всички ние се отдадем на размисъл върху мира и какво означава той за нашето човешко семейство.
Нека всички ние да задържим мира в сърцата и умовете си и с нежни грижи да го отгледаме, за да може да порастне и разцъфне.

Бан Ки-мун

9 май 2014г.

Ветераните от войните на България честват 9-ти май, Деня на Победата, по план на Областните съвети на Съюза на ветераните от войните на България.
В София основните мероприятия ще бъдат:

8-ми май

17.00 часа - Тържество по случай Деня на Победата с участие на Посолството на Руската федерация и Руския културно-информационен център - пред Дома на Москва в София

9-ти май

10.00 часа - Полагане на венци и цветя пред паметника на Съветската армия

11.00-11.30 часа - Полагане на венци и цветя пред костницата на загиналите бойци от Червената армия  - кв. Лозенец

10.30 часа - Издигане знамето на Европа и полагане на венци и цветя на гроба на Незнайния воин

Тържества, организирани от Софийската градска организация на СВВБ по отделен план

Поздрав от Председателя на СВВБ до ветераните от войните на България

Скъпи другари ветерани,

Позволете от името на Изпълнителното бюро на Съюза на ветераните от войните на България да Ви поздравя с празника на победата над фашизма - 9-ти май  и Деня на единна Европа, рожба на тази победа. Да преклоним глави пред паметта на геройски загиналите във войната и антифашистката борба и благодарим от сърце и душа за мирните 70 години.

Пожелаваме Ви още дълги години живот, посветен на патриотизма, родолюбието и възпитанието на нашите наследници в този дух.

С поздрав:

Председател на СВВБ
Доц. д-р Иван Сечанов

Вълчо Тюскелев – председател на областния съюз на ВВ и член на УС на СВВБ навърши 90 години.

Роден на 1 юни 1923 год. На 15.09.1943 година заминава войник във втори армейски артилерийски полк гр. Хасково, като оръдеец. Там той получава много добра подготовка и става отличен стрелец, за което е получил и множество награди. Като участник във Втората световна война е преминал през изпитанията и докрай се е сражавал за победата. Има над 20 ордена и медали за храброст.

От много години е председател на Областния съюз на ветераните от войната и член на УС на СВВБ. Под неговото ръководство организацията в Кърджали заема достойно място в страната и това не е случайно. Благодарение на неговия опит и организационни качества във всички общини в областта има създадени общински организации. Работи много добре с обществеността и особено голямо внимание обръща на военно-патриотичното възпитание на подрастващите. Съвместно с Военния клуб и Регионалния инспекторат по образованието са проведени редица мероприятия по повод национални и военни празници, както и срещи с ветерани в училищата. На срещите в училищата, където той разказва спомени от войната винаги е посрещан с изключително голям интерес. Много добре работи и със останалите ВПС, с които ежегодно се провеждат съвместни мероприятия. Не малко е направено и за привличане на нови членове в организацията – потомци на ветерани от войната, като до този момент са приети 70 души от областта. Те се включват активно при организирането и провеждането на мероприятия на съюза.

В чест на неговата 90 годишнина, Военен клуб Кърджали съвместно с ръководството на съюза организираха тържество, на което присъстваха и представители на СОСЗР и ОВО.

Поздравителни адреси получи от Областния управител и подарък картина, както и от УС на СВВБ. Ръчно изработен албум получи от ръководството на СВВ с пожелание за здраве, бодър дух и оптимизъм за бъдещето, а групата за стари градски песни „Еделвайс” към Военния клуб му подари букет от песни.

Честване на Дравската епопея

Тържествено честване на 67-та годишнина от Дравската епопея в ЦВК.

Честване на Дравската епопея

Тържествено честване на 67-та годишнина от Дравската епопея в ЦВК.

Паметна плоча на Владимир Стойчев

Тържествено откриване паметната плоча на жилището на ген. Стойчев на 5 април 2012 г. Официални гости - министър Румен Нейков, контраадмирал Милошев, кмета на район "Лозенец" Любомир Дреков, председателят на СВВБ д-р Тодор Анастасов, директорът на спортно у-ще " Ген. Вл. Стойчев " - София В. Вутев, г-жа Светлана Шаренкова, ветерани от войните.

120 години    .pdf (54 Kb)

Биографична справка на Владимир Стойчев    .pdf (78 Kb)

ПОКАНА

Министерство на отбраната,
Министерство на физическото възпитание и спорта,
Българският Олимпийски комитет,
Съюз на ветераните от войните на България,
Спортно училище „ Ген. Владимир Стойчев “,

о р г а н и з и р а т

на 5 април ( четвъртък  ), от 17.30 ч. ,
в Концертната зала на Централния военен клуб,
бул. „ Цар Освободител “ 7, гр. София,
тържествено честване

120 години от рождението на
прославения командващ Първа българска армия
генерал ВЛАДИМИР СТОЙЧЕВ

три пъти герой на България,
дългогодишен председател на Българския олимпийски комитет,
национален състезател по конен спорт.

Най-учтиво Ви каним на тържеството!

С уважение:
от организаторите

Закон за изменение и допълнение на Закона за ветераните от войните

УКАЗ № 251
На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България

ПОСТАНОВЯВАМ:

Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Закона за ветераните от войните, приет от ХLI Народно събрание на 30 ноември 2011 г.
Издаден в София на 6 декември 2011 г.
Президент на републиката: Георги Първанов
Подпечатан с държавния печат.
Министър на правосъдието: Диана Ковачева

ЗАКОН
за изменение и допълнение на Закона за ветераните от войните
(обн., ДВ, бр. 152 от 1998 г.; изм., бр. 49 от 2000 г., бр. 40 и 57 от 2007 г.)

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова т. 2:
„2. медицинска и дентална помощ за всички дейности извън обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, по ред и списък, утвърдени от министъра на здравеопазването. Средствата са за сметка на държавния бюджет.“
2. Досегашните т. 2, 3, 4, 5 и 6 стават съответно т. 3, 4, 5, 6 и 7.
§ 2. Създава се чл. 7:
„Чл. 7. (1) При смърт на ветеран от войните наследниците имат право на еднократна целева помощ за погребение в размер на 500 лв.
(2) Помощта по ал. 1 е за сметка на държавния бюджет.“

Заключителна разпоредба

§ 3. Законът влиза в сила от 1 юли 2012 г. Законът е приет от 41-ото Народно събрание на 30 ноември 2011 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

За председател на Народното събрание: Анастас Анастасов

РЕГЛАМЕНТ НА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС  ЗА УЧЕНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО НА ТЕМА:

„Балканската война 1912-1913 г. – война освободителна“

 

През 2012 г. се навършват 100 години от Първата Балканска война. Война освободителна за част от българския народ и българските територии, които се намират все още под турско владичество. Нейният справедлив характер я превръща във война на народа, част от който доброволно се включва в бойния строй на българската армия и проявява изключителен героизъм.

Изхождайки от нейната значимост, от резултатите и успешното развитие на военното дело, Националният инициативен комитет за честване на годишнината и Съюзът на ветераните от войните на България, със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, провежда през учебната 2011-2012 г. Национален конкурс за ученическо творчество на тема: „Балканската война 1912-1913 г. - война освободителна“, при следния регламент:

 

ОРГАНИЗАТОРИ НА КОНКУРСА:

Съюз на ветераните от войните на България и Национален инициативен комитет за честване на 100 години от Балканската война 1912-1913 г.

Със съдействието на Министерство на образованието, младежта и науката

 

ОСНОВНИ ЦЕЛИ НА КОНКУРСА:

• Със средствата на литературните форми и изкуството учащите се да изразят своето отношение към:

  - справедливия характер на Балканската война
  - ентусиазма на народа при обявяване на Балканската война и героизма на българската армия, проявен в бойните действия
  - ролята на македоно-одринското опълчение
  - международния отзвук от победата на българската армия в Балканската войн
  - съюза на балканските страни и тяхната роля във войната.

• Да се стимулира развитието на родовата памет.
• Да се стимулира творческото мислене и изявата на младите хора.
• Да се възпитават младите хора в дух на патриотизъм и уважение към действията на предходните поколения.

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

В конкурса могат да участват ученици от училищата в страната – индивидуално, в две възрастови групи:
• V – VIII клас
• IX – XII клас

 

ФОРМИ НА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА:


1. Очерци, репортажи, пътеписи, интервюта:

• разработките да са с обем до 5 страници А4

критерии за оценяване:

• разработките да се отнасят за действителни случки, събития, маршрути
• интервютата да се вземат от потомци на участници във войната
• коректно използване на първоизточниците
• умение за излагане на фактите
• спазване на специфичните изисквания на съответния жанр
• езикова и стилистична култура.


2. Реферати и есета:

• разработките да са с обем до 5 страници А4

критерии за оценяване:

• ясна и точно формулирана тема
• добре подбрани аргументи
• елементи на изследователска дейност
• оригиналност и творчески подход
• лична позиция
• езикова и стилистична култура.


3. Стихотворения, разкази, рисунки:

• разказите да са с обем до 5 страници А4
• рисунките да са с размери до 35/50 см. със свободен избор на техника и материали

критерии за оценяване:

• творбите да отговарят на темата
• да имат определена художествена стойност
• оригиналност и творчески подход
• лична позиция
• езикова и стилистична култура.

На гърба на рисунката авторът да запише личния си адрес, училището, в което учи и координати за връзка.
Творбите не се връщат на авторите.
Всеки участник може да представи повече от една творба.


4. Конкурсът се провежда на два етапа:


• на областно ниво, със срок до 20 април 2012 г.
• на национално ниво, със срок до 24 май 2012 г.

 

Съюзът на ветераните от войните може да съдейства на учителите за провеждане на час по история на тема:

„Балканската война 1912-1913 г. – война освободителна“

Награди за участници и научни ръководители:

1. Участие в поход по пътя на победителите.
2. Предметни награди: DVD, лаптопи, фотоапарати, мобилни телефони, книги.
3. Класираните произведения ще бъдат издадени в отделен юбилеен сборник.
4. Плакети – подготвени за конкурса.
5. Грамоти за всички участници.
6. Грамоти за научните ръководители.

 

Разработките да се изпращат в Областните съвети на СВВБ.
Само класираните в областите се изпращат за национално класиране в срок до 5 май 2012 г.на адрес:

 

1000 София
бул. „Цар Освободител“ № 9
Съюз на ветераните от войните на България
тел. 02/922 0 770, 02/922 15 27
0878/729838, 0879/169860, 0879/169877
e-mail: veteransalliance@abv.bg

В Плевен започна кампанията за абонамент на вестник „БЪЛГАРСКО ВОЙНСТВО”

ИБ на Областния съвет на СВВБ в Плевенска област обсъди въпроса за абонамента на вестник „Българско войнство” за 2012 година и реши да проведе разяснителна кампания сред ветераните, наследниците и симпатизантите за предстоящия абонамент.

Целта е ветераните, наследниците и симпатизантите на Съюза редовно да следят и активно чрез публикации да участват и споделят мнения по ежедневни жизнени въпроси, отразяване на провежданите мероприятия със военно-патриотична насоченост.

Деветдесет годишните  ветерани Илия Върбанов Димов  (третия от ляво) и Пенчо Георгиев Стайковски (първия в дясно) получиха поздравителен адрес от началника на Отдел „Северозападен” при ИА ВК и ВПД  в Плевен г-н Георги Георгиев, албум с лични снимки от мероприятията на съюза, парична наград и книгата „БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА 1939-1945 ГОДИНА” на Ст.Н.С. Д-р на ист. науки Марин Калонкин издадена по поръчка на СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.

Председател на  ИБ на Областния съвет на СВВБ в Плевенска Област
Полк. о.р. Иван Смарандов

07.10.2011 г.
Плевен

1 2 3 4